Rólunk Tevékenységeink Műhelyünk Apródcsapatunk

Néhány szóban rólunk

Egyesületünk 2007 nyarán alakult, azzal a céllal, hogy gyerekeket tanítsunk a szablyavívás, íjászat, lovaglás fortélyaira, és megismertessük velük a magyar történelem dicső eseményeit.

Ez oly jól sikerült, hogy már az első évtől kezdve állandó szereplői lettünk a legrangosabb hazai hagyományőrző rendezvényeknek, történelmi fesztiváloknak, rendszeresen hívnak minket a határokon túlra is, és az első kis apródjaink, mára sok csatabemutatót megjárt „veterán” harcosokká növekedtek.

Tevékenységeink

Vitézeink

A hun kortól, 1848-ig tartunk bemutatókat, ám Árpád-házi királyaink korára fektetjük a legnagyobb hangsúlyt. A nyugati és keleti szokások ötvözeteként létrejött, egyedi, magyar lovagkort jelenítjük meg legszívesebben, ahol királyaink erős keze alatt a nomád lovas-íjászok és nyugati lovagok tudtak együttműködve diadalt aratni a magyar fegyverekkel.

Vitézeink

Az évek során összeszokott csapattal, és kiforrt felszereléseinkkel, bárhová szívesen elvisszük a magyar középkor hangulatát, csatabemutatók, élő történelemórák, interaktív játszóházak, lovasbemutatók formájában.

Vitézeink

Népi játszóházakat, gyermek- és felnőtt-táborokat, családi és ünnepi rendezvényeket szervezünk a magyar népi és katonai hagyományőrzés jegyében. Íjászat-, harcművészet-, és kézműves-oktatást folytatunk, és bemutatókat rendezünk. Rendhagyó iskolai történelem- és testnevelésórákat tartunk, diáknapokat és óvodai rendezvényeket szervezünk, amiken a sok egyéb program mellett lehetőséget adunk a gyerekeknek népművészeti használati tárgyak készítésére.

Műhelyünk

Műhely

Mindezzel párhuzamosan működik kézműves műhelyünk, ahol fegyverek, ruhák, lószerszámok, íjászfelszerelések, történelmi rekonstrukciók készítésével foglalkozunk. Számos hagyományőrző csapat viseli az általunk készített felszereléseket, színdarabokban és múzeumokban is fellelhetők munkáink.

Apródcsapatunk

Edzésekre rendszeresen járó gyerekek, fiatalok alkotják apród és hadi-torna csapatunkat, akikkel rendszeresen veszünk részt várjátékokon, bemutatókon, megidézve a magyar középkor egy szép részletét, megismerhetővé, kézzelfoghatóvá téve egy lovagi udvar életét.

Mindenki számára nyitottak szablya-vívó edzéseink, akik elfogadják egyesületünk írott és íratlan szabályait, morális értékeit. Az érdeklődők, egy felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése után „Mustra könyvet” kapnak, amibe minden egyesületi rendezvényen való részvétel után egy-egy pecsétet kapnak, a jelöltek és tagok egyaránt.

A pecsétek gyűjtésével, az év végeztével nyereményekhez lehet jutni, de fontos szerepük van az egyesületi hierarchia kialakításában is.

Pecsétszerző alkalmak a vívó-, íjász-, lovas- és egyéb edzések, csata-bemutatók, foglalkozások, táborok, edzőtáborok, egyesületi közmunkák,beszámolók írása, kirándulások, lovas túrák, versenyek, ill. külső rendezésű, történelmi, hagyományőrző témájú rendezvények.

Aki egy hadiév alatt 30 pecsétet összegyűjt, azt apróddá, vagy (14 év fölött) vitézzé avatjuk, így válhat valaki a „VÉRTES” Egyesület hagyományőrző csapatának tagjává.

Aki felső tagozatos és összegyűjt egy év alatt 90 pecsétet, legalább „B” minősítésű a fegyverzete és felszerelése, és teljesíti a fegyvernök-próbát, azt fegyvernökké avatjuk.

A hadiévet Szent György naptól számítjuk egy évig, ekkor rendezzük a Mustrát, a Próbákat és az Avatásokat is. A próbákat teljes fegyverzetben és páncélzatban, karddal, íjjal, nyíllal, pajzzsal felszerelve kell végrehajtani, ami terepfutásból, erdei és mesterséges akadálypályákból áll, a táv kb. 3 km.

Apródcsapatunk